lejyonelladan korunun

Lejyoner hastalığı çok ciddi bir hastalık olduğundan dolayı korunmak için çok çaba gösterilmesi gerekmedir. Bu hastalığa yakalanmamak için ev ve iş yerlerinde su kullanılan alanlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılan ürünlerde şayet su varsa bu kısımların özel bakım yaptırılması gerekir. Bakteriler, suyun olduğu her yerde nem oluşturduğundan kolayca çoğalırlar. Nemi önlemek için havalandırma işlemi mutlaka yapılmalıdır. Suların 70 derecedeki sıcaklıkta en az 30 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Klorlama işlemi geçmişte çok sık tercih edilirdi. Kanserojen etkisinden dolayı klorlama işlemi yerini metal iyonizasyon almıştır.


Lejyonelladan Korunmak İçin Neler Yapılmalı


Lejyoner hastalığına neden olan bakterilerin tesisata yerleşmesini önlemek için oteller su sistemlerini düzenli olarak bakımını yaptırmalıdırlar. Su sistemlerinin giriş yerlerinde dolaşan sularda bakteri olup olmadığını kontrol etmek için test edilmesi ve düzenli olarak bakım programlarının uygulanması gerekir. Bu programlar ayda en az bir kez yapılmalıdır. Lejyonella testi, hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri gibi riskin yüksek olduğu alanlarda düzenli aralıklarla yapılması çok önemlidir. Test sıklığı, soğutma suyu sisteminin risk değerlendirmesi ile belirlenir. Sağlığınızı korumak için lejyonelladan korunun ayda bir test yaptırmak en iyisidir, ancak bu aralık 3 ayı geçmemelidir.


Lejyonella Testlerinin Amacı Nedir?


Bütün önlemlerin, testlerin ve uygulamaların amacı, olası yeni vakaları ya da salgınları önlemektir. Bu testleri yaptıran tesisler için iki yıllık sürelerde kontrol önlemleri alınırken, önlemlerin yeterliliğini araştırmak için periyodik olarak su numunelerinin laboratuara gönderilmesi gerekir.
Legionella kolonizasyonunu önlemek için uzun süreli veya kalıcı tek bir yöntem bulunamamıştır. Bu, fiziksel, kimyasal önlemler ve iyi bir teknik bakım ile yapılabilir.


Lejyoner Hastalığından Korunma Yolları


Lejyoner hastalığı vakaları, su dağıtım sistemleri, klima, jakuzili havuz, kaplıcalar ve havalandırma sistemleri gibi ortamların dikkatli bir şekilde temizlenmesi ve dezenfekte ederek önlenebilir. Enfeksiyona sebep olan en önemli risk faktörü sigara içmektir çünkü sigara, bakterilere maruz kaldığında hastalık geliştirme riskini artırır.
Lejyoner hastalığını önleyecek bir aşı yoktur. Bununla birlikte, bakterilerin çoğalmasını önlemek için alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bu tedbirler; apartman, otel, alışveriş merkezi gibi alanlarda su tesisatlarının düzenli bakımlarının yapılmasıdır. Ayrıca alınabilecek diğer önemli tedbirler ise şunlardır: Musluk ve duşların su çıkışları her zaman temiz tutulmalıdır. Soğuk su kullanan ekipmanlarda su sıcaklığının 20 derecenin altında tutulmasına özen gösterilmelidir. Sıcak su her zaman sirkülasyonda olmalıdır.
Uzun süre sıcak su kullanılmadığında önce mutlaka birkaç dakika boşaltılmalıdır. Klima sistemine giden kanallar düzenli olarak temizlenmelidir. Soğuk su deposunun içi düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Isıtıcılar yılda bir kez dezenfekte edilmelidir.

Lejyonellada Keşif Çalışmaları Nasıl Yapılır?


Lejyonella tehditlerinin ve risklerinin zamanında tespiti için öncelikle şirketlerde keşif çalışmaları ve değerlendirmeler yapar. Daha sonra mikroorganizma kontrolü yapılır. Bu süre zarfında numuneler yerinden alınarak uygun koşullar altında taşınır. Legionella tespit işlemleri PCR yöntemi veya kültür metodu ile yapılır. Aynı şekilde yüzme havuzu testleri için yerinde numuneler alınmakta, uygun koşullarda taşınmakta ve havuz suyunda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmaktadır.
Sistemlerdeki Legionella’nın varlığının çoğunu ortadan kaldırmak için dezenfeksiyon yöntemleri çeşitleri;

  1. Klorlama: Klorlama, kullanım suyunu dezenfekte etmek için kullanılan güçlü bir yöntemdir.
  2. Klordioksit: Klordioksitin yararlı anti bakteriyel özelliklere sahiptir ve uzun süre borularda kalabilir.
    3.Perasetik Asit: Bu bileşik orta güçtedir. Az deneyime sahip olduğundan gerçek etkileri bilinemektedir.
    4.Sentetik akterci öldürücüler: Legionella’ya karşı aktiftir.
    5.Ozon: Legionella’nın yanı sıra diğer bakterilere karşıda güçlüdür.
    6.Katalize edilmiş oksijenli su: Gümüş tuzu ile oksijenli suyun birleştirilmesi sonucu elde edilen dezenfeksiyon tekniğidir.
  3. Filtreleme: Bu işlemde kimyasal maddeler kullanılmadan su kirliliğini azaltmaktır
  4. Ultraviyole ışınlar (UV)
  5. Isıl işlemler: Kimyasal madde kullanılmadan mikrop öldürücü özelliği bulunan bir yöntemdir.