lejyonella su testi 01


Lejyoner hastalığı, legionella isimli bakterinin neden olduğu akciğerleri etkileyen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Lejyonella bakterisine nemli ortamlarda akarsularda, göllerde, nehirlerde, bataklıklarda ve yeraltı sularında, jakuzilerde, havalandırma sistemlerinde, soğutma ekipmanlarında, sıcak ve soğuk su sistemlerinde, sıcak su musluklarında, su tanklarında, termal banyolarda, duş başlıklarında, kaplıcalarda, mekanik solunum cihazlarında rastlanmaktadır. Bu ortamlarda daha yaygındır ve canlılığını uzun süre koruyabilirler. Bir zatürre (pnömoni) türü olan bu hastalık, bireyinortamdaki yaygın bakterileri soluması yolu ile bulaşır.


Sudaki bakterileri akciğerlere iki yöntemle yerleşir. Birinci yöntem; Lejyonella bakterisi önce üst solunum yollarına yerleşir. Daha sonra aspirasyon ile akciğerlere ulaşır. “Aspirasyon” denilen bu yöntem yetersiz öksürük refleksi nedeni ile temizlenemeyen maddenin ağızdan alt solunum yollarına istem dışı kaçışı olarak tanımlanır. İkincisi ise küçük damlacıklar biçiminde gelir. Daha sonra havada asılı kalan bu bakteri yüklü bu damlacıklar solunum yoluyla akciğere iner.


Bakteriler klima sistemlerinde rahatça yaşayabilirler ve insanların çevreyi solumasıyla sistemde oluşan aerosollerin (su damlacıkları) sayesinde akciğere ulaşarak hastalığa neden olur. Klimadan bulaşan virüs olduğu için klima hastalığı da denmektedir. Hastalık yaz aylarında daha sık görüldüğü için, yaz zatürresi olarak da adlandırılmaktadır.


Lejyonella’nın Risk Altında Olduğu Yerler Nerelerdir?


En yaygın bulaşma yolları binalarda bulunan sıhhi tesisat ve klima sistemleridir. Sistemde gerekli bakım ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmadığı takdirde bakterilerin üreyebileceği ortamı sağlar. Uzun yıllardır bu hastalığın yayılmasının nedeninin ağırlıklı olarak klima sistemi olduğu düşünülmektedir. Aslında bu durum böyle değil. Su ısıtma ve püskürtme ile ilgili tüm teknolojik sistemler ile süreçler en yüksek risk altındadır. Bu sistemler ve süreçler; Soğutma kuleleri (klima sistemleri, filtreler), sıhhi tesisat sistemleri (boru tesisatı, musluklar, duş başlıkları, vanalar, depolama tankları), hastane, otel, iş merkezleri, spa merkezleri, spor merkezleri, okullar, yüzme havuzları, banyo küvetleri,tesislerin havalandırma sistemlerigibi alanlar ciddi risk altında olan yerlerdir.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkmıştır?


Lejyoner hastalığı, 1976 yılında Philadelphia’da bir otelde Amerikan ordusu emekli askerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkmıştır. Birçok kişinin ölümüne neden olan bu iltihap, lejyoner hastalığıdır. Yeni tanımlama bakteri de ‘’Legionella pneumophila’’idi. Türkiye’de Lejyonella olarak bilinir. Bu mikroskobik görünümü hareketli ve biraz düzensiz olan çubuk şeklinde bir bakteri türüdür.


Lejyoner Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


Lejyoner hastalığı son yıllarda daha yaygın hale gelmiştir. Lejyonella bakterisi insanlarda iki hastalığa neden olmaktadır: Bu bakterilerin neden olduğu lejyoner hastalığı iki şekilde ortaya çıkar. Şiddetli zatürree ve pontiac ateşidir.


Lejyoner hastalığı; 2-10 günlük kuluçka döneminden sonra gelişir. Belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, göğüs ağrısı, ishal, öksürük, zihinsel karışıklığa neden olur. İnsanlarda çok şiddetli pnömoni olabilir çoğu insan iyileşir. Ancak hastalık bazen ölümcül olabilir. Laboratuar testleri hastanın böbreklerinin düzgün çalışmadığını göstermiştir. Göğüs röntgeni genellikle pnömoniyi gösterir.

Legionella’yı yalnızca semptomlarla pnömoniden ayırt etmek zordur. Teşhis için başka testler gerekir. Hydrosense legionella, Lejyonella testini 25 dakikada tespit edebilen dünyadaki tek testtir. Lejyonella su testi ile güvende kalın. Hydrosende testleri kullanmak kolaydır. Lejyoner hastalığı vakalarında en tehlikeli olan türdeki hastalıkları tespit ederek hızlı çözümler sunar. Hydrosense legionella firmasının bazı ülkeler için ultra hassas testleri bulunmaktadır. Bu hassas testleri Hydrosense legionella firmasından temin edebilirsiniz.


Tedavi bir antibiyotik türü ile başlar. Lejyoner hastalığı, özellikle geç teşhis edildiğinde,yaşlılarda ve insanlardabağışıklığıdüşük olan hastalarda ölümcül olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her sene Lejyoner hastalığı nedeniyle 8.000-18.000 kişinin hastaneye kaldırıldığı tahmin edilmektedir. Türkiye’de Lejyoner hastalığı tanısı konulamadığından dolayı bu hastalığınınyaygınlığı tam olarak bilinmemektedir. Lejyoner hastalığı, insandan insana geçmez.

Pontiac ateşi; 1-2 günlük kuluçka döneminden sonra gelişir. Belirtileri ateş, kas ağrıları, baş ağrısıdır. Lejyonella enfeksiyonu genellikle grip ile karıştırılmaktadır. Antibiyotik tedavisi olmadan 2-5 gün sürer. Hastalık genellikle pnömoniye dönüşmez.