Lejyonella Nedir ve Lejyonella Nasıl Bulaşır
Lejyonella keşfedildiğinde, Lejyonella nedir sorusunun cevabı henüz bilinmiyordu. 1976 yılında Amerikan Lojyonerleri toplantısında katılımcılarda görülen bir salgında ortaya çıkmasıyla araştırılmaya başlandı. Araştırmalar sonucunda, klimadan yayılan bir bakteri türü olduğu ortaya çıkmıştır. Yeni bir bakteri türü olarak bilinen Lejyonella, bu yüzden Lejyoner hastalığı şeklinde isimlendirilmiştir. Elbette hastalığın tanımı olarak Lejyonella nedir diye sorulduğunda, ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığı olduğu söylenebilir. Legionella Pneumophila bakterisinden kaynaklı meydana gelen bir hastalıktır. İlk ortaya çıktığında gözlemlendiği gibi klima, jakuzili havuz ve havalandırma sistemleri ve benzeri diğer sistemlerden dağılmaktadır. Gösterdiği yayılım sonrasında solunum yoluyla bulaşma oluşur. Genel olarak yorumlamak gerekirse, ev ortamında Lejyonella hastalığına yakalanma oranı bir hayli düşüktür. Lejyonella otellerde, ofislerde ve buna benzer toplumun ortak kullandığı alanlarda bulunup yayılım gösterir. Havada var olan su moleküllerine tutunan bakterilerin solunumla beraber insana geçmesi herkes tarafından bilinir. Lejyonella nasıl bulaşır kısmında da aslında bu sorunun cevabı verilmektedir. Lejyonella bakterisi, solunumla beraber insanları hasta eder. Yayılımı sırasındaki en temel etkenlerden birinin iyi temizlenmemiş klimalar olduğu söylenmektedir. Havalandırma ve su sistemlerinin bir düzen içerisinde olmaması, karmaşık sistemlerde bu sorun daha yoğundur. Bulaşmanın yanı sıra toplu kullanım alanlarında bir salgın kriziyle karşılaşılabilir.
Genellikle suda yaşayan bu bakteri türünün nasıl insana geçtiğini açıklayan farklı yaklaşımlar bulunur. Bu yaklaşımlar, Lejyonella nasıl bulaşır sorusu için cevap bulabilmenizi sağlarlar. Birincisine göre Lejyonella bakterisi solunumla beraber insan vücuduna giriş yapar. Sonrasında üst solunum sistemine yerleştiğinden, akciğerlere bulaşmaktadır. Bu zincirse genellikle aspirasyon olarak tanımlanmaktadır. İkinci yaklaşımsa, suyun aerosol formunu almasıyla bağlantılıdır. Yani Lejyonella nasıl bulaşır sorusuna cevap olarak suların küçük su damlacıklarına dönüşmesi gösterilir. Su, bu sayede havada asılı kalır ve bakteriyi bu sayede taşır. Kişilerin nefes alması sırasında da kolayca akciğerlere konumlanabilir. Kişilerin bulaş riskininse en fazla %5 olduğu bilinmektedir. Eğer bağışıklık sisteminiz normal şekilde çalışıyorsa, bakterinin hastalık geliştirmesi gözlenmez. Lejyonella bakterisinin hastalığa neden olması için bazı risk faktörlerini taşıyor olmanız beklenir. Bunlara örnek olaraksa;
- Eğer bireylerin yaşı 50 ve üzeriyse, hastalık oluşumu gözlenebilir.
- Hastanın sigara geçmişinin olması veyahut sigara kullanıyor olması hastalığın oluşum temelinde yer alır.
- Kronik bir akciğer hastalığınız varsa, bakterinin sizi hasta etmesi çok yüksektir.
- Düşük bağışıklık sistemi, kanser tedavisi ve benzeri bağışıklık sistemini baskılayan durumların olması da örnekler arasında yer alabilir.
- Şeker hastalığı,
- Akciğer yetmezliği,
- Böbrek yetmezliği Lejyonella nasıl bulaşır sorusundaki risk faktörleri arasındadır.
Lejyonella nedir sorusunun temelinde yer alan Legionelle bakterisi, hastalığın etkeni olarak bilinir. Genellikle göllerde, nehirlerde ve akarsularda karşınıza çıkmaktadır çünkü tatlı suyu sever. Suda yaşayabildiği gibi toprakta da yaşadığını görebilirsiniz. Ancak topraktan bulaşma riski önemsenmeyecek kadar azdır. Bulaş riski ev tesisat sistemleri içerisinde gözlemlenebildiği gibi en çok toplu alanlarda olan binalardadır. Ilık suda kolaylıkla çoğalabildiği gözlemlenir. Bu da toplu kullanım alanlarındaki klima ve havalandırma sistemlerinin yanı sıra su dağıtım sistemlerinde de var olabileceği anlamına gelir. Su buharının içine yerleşebilmesi, küçüklüğü hakkında bilgi vermeye yeter. Lejyonella nasıl bulaşır sorularında en çok merak edilenlerden biriyse, hastalığın kişiden kişiye bulaşma durumudur. Lejyonella kişiden kişiye geçmez.
Lejyonella Nasıl Anlaşılır
Hastalığın bakteri kaynaklı olarak insana geçmesinin arından hemen hastalık belirtileri oluşmayabilir. Lejyonella nedir sorusunun yanı sıra belirtileri de tanımlama konusunda etkilidir. Hastalığı daha yakından inceleme şansınız oluşabilir. Hastalık için etken bakteriye maruz kalındığında, belirtiler 2 ila 10 gün aralığında kendini gösterir. Hastalığın başlangıcında kas ağrıları ve beraberinde yoğun olmayan bir baş ağrısıyla karşılaşılır. Bu hastalığın kendini göstermeye başladığı ikinci günden önce olur. İkinci günün ardından ağrı daha da şiddetlenir ve diğer belirtiler kendini belli eder. Bu belirtiler halsizlik, titreme, yorgunluk, yüksek ateşle ilerler. Üçüncü günde, hastada balgamlı, kanlı öksürük tabloları oluşur. Nefes darlığı, sindirim sistemiyle birebir bağlantılı belirti tipleri ve nörolojik sıkıntılar gözlemlenir. Hasta bilinç bulanıklığı yaşar. Lejyonella nedir diye araştırdığınızda da karşınıza buna benzer birçok belirti çıkacaktır. Daha ciddi tablolarda solunum yoluyla insan bedenine giren bu hastalığın, organ tutulumuna kadar ilerleyebildiği görülmektedir. Böbreklerin işlevsiz hale gelmesi söz konusudur. Hastalığın böbrekleri tutmasıyla beraber kandaki filtreme işlemleri yerine getirilemez hale gelir. Lejyonella hastalığıyla beraber solunum yetmezliği de oluşur. Ek olarak septik şok durumuyla da karşılaşabilirsiniz.
Lejyonella konusunda doğru bilgilerle buluştuğunuzda, korunma yollarını da önceden anlamış sayılırsınız. Çünkü Lejyonella hastalığının tanımlaması sırasında, bulaşma riskinin söz konusu olduğu durumlar gösterilir. Bu aşamalarda daha dikkatli olmak, istenilmeyen salgın problemlerinin, bulaş riskinin ortadan kalmasını sağlamaktadır. Hastalıktan korunmak için toplu şekilde kullanılan ortamların her daim titiz bir biçimde temizliğinin yapılması gerekmektedir. Temizlik işlemlerinin yanı sıra su dezenfekte uygulamalarının ihmal edilmemesi önemlidir. Dezenfeksiyon, enfeksiyon durumunun en aza indirilmesi konusunda işe yarar. Ayrıca, bakterinin insana bulaşmasının ardından, sizi risk grubuna alacak eğilimlerden de uzak durmanız gerekmektedir. Buna örnek olarak sigara kullanımı gösterilebilir. Bazı durumlarda yaşamı tehdit etmeye kadar uzanan Lejyonella, dikkat edilmesi gereken önemli hastalıklar arasında yer alır. Risk gruplarının bu konuda çok daha hassas davranmasında fayda vardır.